یکی از معتبرترین خرمای صادراتی ایران، خرما قرمز یا خرمای نیشکر است که به عصا نیز معروف است.
این خرماهای بیضی شکل به دلیل رنگ خاص، طعم عالی و البته شرایط نگهداری بسیار ساده از پرفروش ترین خرماهای ایران و جهان هستند و طرفداران زیادی دارند.
خرمای زاهدی تخم مرغی یا بیضی شکل است. انتهای این تاریخ باریک و تیز است.
این خرما به صورت نیمه خشک و خام مصرف می شود. رنگی مایل به زرد دارد که البته در صورت خیس شدن به قهوه ای مایل به زرد تغییر می کند.
به طور کلی خرمای زهدی را باید جزو خرمای خشک دانست و در این محدوده طبقه بندی کرد.
خرمای زاهدی در نقاط مختلف ایران کشت می شود و خرمای آن یکی از درختان خرما است که به شرایط مختلف آب و هوایی گرمسیری مقاوم است.
این خرما عمدتاً در شهرهای کازرون، خرمشهر، اهواز، قیر، کارزین، فراشبند، برازجان، بوشهر، فیروزآباد، لار، خوزستان و گاهی در سایر شهرهای ایران کشت میشود. این درخت خرما در آمریکا و عراق نیز می روید.
به طور کلی بهترین نوع خرمای زاهدی در ایران به ویژه در قروکارزین یا بوشهر یافت می شود.
خرمای زاهدی اغلب در اواخر شهریور برداشت می شود که گاهی تا اوایل پاییز ادامه دارد. همانطور که نشان داده شد، این خرما نیمه خشک است و با نزدیک شدن به برداشت به راحتی روی زمین می افتد و یکی از تاریخ های رسیدن دیررس است.
از نوع خاردار و خشک این خرما زیاد استفاده می شود اما نوع تر یا نیمه خشک آن نیز وجود دارد.
خرمای الزهدی نام خود را از کلمه عربی الزهدی گرفته است که به معنای فراوانی است. این خرما قند بالایی دارد و به همین دلیل در تولید قندهای خوراکی یا الکل و سرکه کاربرد فراوانی دارد.
گوشت این خرما نسبت به هسته آن 6.35 درصد است. ماهیت آن تقریباً به گوشت خرما مربوط می شود.